Nå skal roboten gjøre pakkejobben

Kunder står i kø for å sikre seg Tratecs nye helautomatiserte pakkeanlegg. Første leveranse til Elkem Thamshavn har allerede gått.
Nå skal roboten gjøre pakkejobben

– At vi med egne folk har klart å utvikle et komplett anlegg med maskiner og software, er jeg utrolig stolt av, sier Øyvind Dahl.

Han har ledet for utviklingsprosjektet, som har pågått i ett år og er et samarbeid mellom Tratec Solutions på Nodeland og Tratec Norcon på Vennesla.

BAK HAM I verkstedet griper en robot en tom sekk fra et rotasjonsbord, snur den rundt, legger den på et åpningsbord, åpner halsen og kobler på en fylletut. Deretter blåses sekken opp, fylles med 1200 kilo silisium og lukkes med strips – før den senkes tilbake på et rullebordd og påsettes en unik merkelapp mens den transporteres videre.

– Anlegget er designet til å kunne kjøre 30 slike sekker i timen. Men det er ingen problem å øke kapasiteten, sier Dahl.

Alt kan enkelt bygges om til å håndtere flere typer masser i større og mindre sekker. Og sekkene kan fylles fra silo i stedet for transportør.

Tidligere har operatører gjort pakkingen manuelt. Det slipper du nå. Roboten henter sekken, trer på fylletuten og fyller den i en og samme operasjon. Det gjør anlegget unikt.

– LØSNINGEN KAN brukes på alt som pakkes i «big bags» og tilpasses den enkelte kunde. Her kjøper du et automatisk anlegg som kjører av seg selv uten behov for annen operatørinngripen enn å fylle på med masse, sekker og paller, sier prosjektingeniør Vegard Tveit.

Businesscaset er enkelt, og det ser alle som har fått demonstrert anlegget.

– Du vil lett kunne tjene inn investeringen på få år. Roboten er perfekt til å utføre kjedelige, støvete og tunge jobber. Og den blir verken syk eller trenger ferie, forteller Dahl.

FOR ELKEM THAMSHAVN i Orkanger betyr investeringen at antallet operatører som jobber med å fylle silisium i «big bags» kan reduseres fra tre til én.

– Løsningen kan brukes i alle bransjer som pakker løse masser i store sekker. Vi ser for oss at anlegget er interessant for produsenter av alt fra fiskefôr til gjødsel, sier Dahl, som allerede har hatt besøk av flere mulige kjøpere.

– Interessen har så langt vært veldig stor, slår han fast.

Se film om pakkeanlegget her:

Snakk med oss

Øyvind Dahl
Prosjektleder
+47 92 49 92 59
Vegard Tveit
Vegard Tveit
Teknisk sjef
+47 97 64 27 57

Samarbeide med oss?

Vi hjelper deg gjerne med ditt prosjekt.

Ta kontakt

Flere referanser